Gratis verzending vanaf € 60,-
Veilig betalen -> achteraf (NL) of vooraf
Voor 15:00 besteld -> zelfde dag verstuurd!
30 dagen bedenktijd
Al 12 jaar online!
Welke 1e bh na borstsparende operatie en bestraling

Welke 1e bh na borstsparende operatie en bestraling

Een borstsparende operatie wordt over het algemeen uitgevoerd als de tumor niet groter is dan 5 cm en er geen sprake is van meerdere tumoren. Na een borstsparende operatie volgt altijd radiotherapie en soms ook vóór de operatie.

Hierdoor is het mogelijk dat je (nogmaals) van bh verandert na een reeks bestralingen. Meer informatie hierover vind je bij dit onderwerp op de site.

De gevolgen van een borstsparende operatie
Hoeveel last je van de operatie zult hebben, hangt veel af van de grootte en de plaats van de tumor. Het verwijderen van een wat grotere tumor kan wel gevolgen hebben voor de cupmaat van de geopereerde borst. De bestraling die erop volgt kan er daarentegen voor zorgen dat (één van) de borsten opzwellen. Soms spreken we klanten die na de operatie problemen hebben met het vinden van een bh omdat de ene borst een cupmaat kleiner is geworden dan de andere. Voorgevormde bh's passen dan niet goed meer, maar dit is eventueel op te lossen met een deelprothese.

Het resultaat van iedere operatie is per vrouw verschillend. Maar voor de periode van borstsparende operatie en bestraling geven we je graag een aantal tips en oplossingen die je kunnen helpen. De bijbehorende modellen vind je in de shop bij elkaar in de categorie sport bh's

Anna bh van Carefix 

Welke bh na een borstsparende operatie
Na de borstsparende operatie kan je bh gaan irriteren op de plaats van het litteken. Een ander model of materiaal kan dan prettiger dragen. Denk bijvoorbeeld aan hoger gesloten modellen zonder beugel (Anna van Carefix) gemaakt van zachte stoffen en gemakkelijk aan en uit te trekken door de voorsluiting. Handig bij bestraling en controles.

Na een borstsparende operatie volgt altijd radiotherapie. Hierdoor is het mogelijk dat je nogmaals van bh verandert na een reeks bestralingen. Afhankelijk van de stralingsdosis kan je huid (heel) gevoelig worden na radiotherapie. Soms zelfs zodanig dat je geen bh kunt verdragen.  Een zachte, losse comfort bh kan dan een oplossing zijn, maar vraag je arts wel of je risico op lymfoedeem loopt. Dit hangt af van de plaats waar de tumor zat.

Belvia bh

Bij risico op lymfoedeem heb je tóch een ondersteunende en passende bh nodig met brede schouderbanden en een breed rugpand om oedeem te helpen voorkomen. Een geheel naadloze bh zonder sluiting kan dan de oplossing bieden die je zoekt.

Tenslotte wordt bij radiotherapie soms nog zwarte markeerinkt op je huid gebruikt om de plek aan te geven waar je bestraald moet worden. Deze inkt maakt blijvende vlekken op je bh. In deze periode zijn zwarte bh's dus een goede keuze. Maar we hebben ze natuurlijk ook in wit....

Heb jij nog tips hoe je je bestraalde huid enigszins comfortabel hebt kunnen combineren met het dragen van een bh of hemdje? Help anderen met jouw ervaringen door te reageren.