Nagels

Ook wel eens gehoord van ' je handen zijn je visitekaartje'?
Dan is het goed om te weten dat bepaalde chemotherapie, waaronder Taxotere, niet zo lief is voor je nagels.

De gevolgen varieëren per persoon. Je nagels kunnen droog of juist zacht worden, verkleuren, afbladderen of afbrokkelen.

Tender love & care

De meeste bekende 'remedie' is nagelverharder, maar pas hier alsjeblieft mee op en lees eerst goed het volgende.
Alleen als je nagels door de chemo heel slap en flexibel worden, is nagelverharder zonder formaldehyde maar mét calcium, een oplossing.

In alle andere gevallen (afbladderen, afbreken, afbrokkelen, droog) maakt de formaldehyde die in veel nagelverharders zit splijtende en brekende nagels alleen maar brozer. Niet doen dus!

Omdat je het lange tijd zal moeten gebruiken komen er te veel keratine kruisverbindingen in je nagels (de werking van een nagelverharder door formaldehyde) waardoor ze flexibiliteit verliezen en juist sneller zullen breken en splijten. Bij een stugge en onbuigzame nagelplaat  zal de nagel eerder breken of scheuren.

Daarnaast moet de nagelverharder regelmatig worden verwijderd met nagellakremover (want teveel lagen, is teveel keratine kruisverbindingen, werkt averechts) , maar vaak remover gebruiken is ook niet goed je nagels.

nagel olie hydrateert

Nagel olie hydrateert broze nagels

Wanneer taxotere of andere chemotherapie splijtende en brekende nagels veroorzaakt, hebben ze vooral hydratatie nodig. Dat betekent goed en vaak je nagelriemen en nageloppervlak invetten en zo min mogelijk nagellakremover gebruiken. Vergeet ook de nagels van je voeten niet. Je kunt nagelolie combineren met het innemen van biotine (vitamines). Biotine bevort nagelgroei en -hardheid en is aantoonbaar effectief bij broze nagels.

Het maakt de nagels steviger en voorkomt het splijten van de nagel in de lengte. Let wel op, pas na twee maanden wordt het effect zichtbaar.

De aanbevolen hoeveelheid is zes maanden lang gemiddeld 2.5 mg per dag.    

Gelnagels?

Soms krijgen nagels door de chemokuur zo te lijden dat ze af vallen wanneer je je ergens tegen stoot. Dat kan helaas ook nog eens heel pijnlijk zijn. Gelnagels (aangebracht in een salon) kunnen je nagels hiertegen beschermen. Ook verkleuringen kun je met gelnagels verdoezelen. Let wel; we hebben het alléén over gelnagels, niet over acrylnagels. Die mag je tijdens een kuur juist niet gebruiken!

Direct naar nagel-, hand-, en voetverzorgingsproducten.